Inloggen Social Schools

Groep 5-6

Welkom op de pagina van groep 5-6 

In het begin van het nieuwe jaar tot de carnavalsvakantie hebben we het thema spellen/games gehad. Zo hebben we verschillende spelletjes gespeeld binnen en buiten. Buiten hebben we spellen gespeeld vanuit alle delen van de wereld. Van spellen van Colombia tot China... Binnen hebben we diverse gezelschapsspelletje gespeeld. Fijn samen werken en spelen was belangrijk en de executieve functies waren belangrijk om dit goed te kunnen doen. 

Daarnaast hebben een circuit gedaan. We hebben: 

- een handleiding hebben gemaakt bij een bestaand computerspel. 

- ganzenbord met de Bluebot gespeeld.  

- met groot constructiemateriaal gespeeld (Moov Starter Kit) 

-  een constructie gebouwd met bamboestokken. 

- verschillende ouderwetse spellen gespeeld van vroeger (zoals Sjoelen en Mikado). 

Als afsluiting van het thema zijn we op bezoek geweest bij de Speelgoedbank in Venray. Een plek waar kinderen met ouders komen die geen of weinig geld hebben voor speelgoed.


Stripboekweken 

In de zilveren weken hebben we van alles gedaan met stripboeken. We hebben stripboeken gelezen en zelf gemaakt. We hebben een Pop Art tekening gemaakt die je weleens in een stripboek ziet (bijvoorbeeld BOOM, FLITS, WOW, WINNER) met verf in 3D letters. We hebben geleerd hoe je in Manga stijl moet tekenen. Ten slotte hebben we Kuifje gekeken (een echte klassieker). 


Surprise met groep 6

Met surprise hebben we lootjes getrokken met Sinterklaas. We hebben allemaal mooie surprises gemaakt met eigen gemaakte gedichten. 

 

Gym

Sinds dit schooljaar gymmen we voortaan in de gymzaal van het Brukske. Hieronder een circuit les in tweetallen. Een goede samenwerking is bij deze les belangrijk. 

 

Thema Wereldgodsdiensten in groep 5/6

In november en december zijn we bezig met het thema 'wereldgodsdiensten'. We hebben kennis gemaakt met het Boeddhisme, Hindoeïsme, Islam, Christendom en Jodendom middels taal, lees en spelactiviteiten. We zijn op bezoek geweest bij de moskee in Venray. Twee kinderen van onze klas konden er al veel over vertellen omdat ze vaker naar de moskee gaan. Daarnaast zijn we bezig met een eigen onderzoek rondom het thema. Sommige kinderen hebben vanuit een  land gekeken en sommige kinderen vanuit het feest/ de godsdienst. Zo hebben we deze week al een Chinese, Indonesische en Poolse les gehad waarbij we kennis hebben gemaakt met de godsdienst van het land maar ook woorden/cijfers/andere dingen hebben geleerd van het land. Een tweetal wilde meer weten over Advent. Terwijl deze kinderen informatie aan het opzoeken waren voor hun onderzoek stelden ze voor om een adventskalender met de klas te maken middels doosjes. Nu maken we iedere dag een pakje open tot Kerstmis. In de doosjes zitten leuke, korte activiteiten rondom kerst die we kunnen doen in de klas. 


Thema Tijd in groep 5/6 

De afgelopen weken zijn we bezig geweest met thema tijd. We hebben binnen dit thema eigen leervragen opgesteld. Eerst hebben we voorkennis en informatie opgezocht middels diverse bronnen zoals informatieboeken, internet, atlassen, woordenboeken, met de rekenmachine, enzovoort. Vervolgens hebben we deze informatie verwerkt in een werkstuk wat we hebben gemaakt op de computer. Nu zijn we bezig met een muurkrant waar we op creatieve manier het werkstuk over onze leervragen en antwoorden vormgeven.  

Daarnaast hebben we verschillende activiteiten gedaan zoals zandlopers maken met plastic flessen, stripverhaal afmaken over een tijdmachine en onze eigen tijdlijn gemaakt over onze kindertijd vanaf de geboorte tot nu. 


De eerste week met de nieuwe groep zit erop.

Deze week maar ook de komende weken staan in het teken van de Gouden Weken. We leren elkaar dan kennen door middel van diverse werkvormen en spelletjes! 

Zo hadden we deze week de klets box, waarin de leerlingen berichten schreven naar de meester over de dag, een leuk idee, een gave les of een vraag konden stellen. De dag erna kreeg iedereen een berichtje terug van meester Joep. Zo hebben we dit 5 dagen lang gedaan. Soort van Whatsapp communicatie maar dan op papier. Omdat het zo goed is bevallen, doen we het nog een weekje! 

Daarnaast hebben we veel spelletjes gedaan bijvoorbeeld een spel met allemaal vragen over het ons leven, buiten spelen, levend memory met ons lievelings dansje, gezelschapsspelletjes en persoonlijke naamkaartjes gemaakt met eigenschappen/hobby’s van de kinderen. Vrijdag hebben we lekker buiten geluncht! Dit jaar hebben we ook hulp van stagiaire Gitte ( opleiding onderwijsassistent)!